Image Alt

Leon Street Food

Pripravi si vrhunski burger kar v domači kuhinji

Če si tudi ti eden/ena izmed tistih, ki zares uživa v pripravi vrhunskega burgerja v domači kuhinji, ti ponujamo nekaj nasvetov, da bo tvoj burger še boljši.

The star of the dish: meso

Izbiraj sveže mleto meso, brez dodane soli, ki je pri pred pripravljenih burger pattijih dodana kot konzervans. Če se le da, se izogni mesu, ki je bilo mleto že v trgovini, saj nikoli zares ne veš, kdaj je bilo meso predelano in koliko časa je v trgovini že čakalo na prvega kupca. Poleg tega ne moreš biti prepričan/a, iz katerega kosa je meso pravzaprav mleto, kar lahko precej vpliva na kvaliteto in na okus burgerja, ki ga želiš pripraviti.

Meso mora biti primerno mastno. Imeti mora vsaj 20% maščobnega tkiva. Poleg tega je nujno, da meso pred pripravo primernega burgerja dobro pregneteš. Z gnetenjem se namreč proteini v mesu povežejo kot majhni trakovi, burger pa bo tako bolj gost.

Pozabiti ne smeš niti na to, da je pred pripravo meso potrebno ogreti na sobno temperaturo. Na ta način ti bo veliko lažje zadeti pravo točko časa pečenja, saj temperatura lažje in bolj enakomerno prodira proti sredini mesa.

Kaj pa štručka?

Tudi kruhek, štručka ali kar »burger bun« je zelo pomemben del vsakega burgerja. Vsekakor izberi sveže pripravljeno štručko, verjetno pa je še bolje, če jo pripraviš kar sam/a. Pri tem v testo kruhka vnesi nekaj maščobe (masla, margarine). Maščoba namreč pomaga ustvariti sočno štručko, ki ob vpijanju omake in sokov iz mesa ne razpade tako hitro.

Izbiraj sezonsko

Verjetno si pri pripravi burgerja doma tudi ti želiš barvite in polne okuse. To lahko dosežeš z uporabo sezonskih sestavin. Paradižnik dodaj v burger le, ko je le ta lokalno dozorel in ima tudi pravo aromo. V zimskem času raje uporabi druge sestavine in burger naredi bolj zimski. Pomagaš si lahko s popečenimi gobicami, v burger pa se odlično poda sir s plemenito plesnijo.

Omaka bo tvojemu burgerju dodala piko na i

Nekaterim najljubše, drugim prava nočna mora – omaka za burger je lahko tisto, kar naredi piko na i tudi na domačem burgerju. In tudi omako za burger lahko enostavno narediš kar doma.  Pomagaj si z domačo majonezo brez jajc, ketchupom, barbecue omako in gorčicami,… možnosti je zares veliko. Pri tem pa ne pozabi, da lahko dodajanje sladkobe v omako, burger pogosto naredi okusnejši, zato se ne boj v omako na bazi gorčice dodati malo melase ali medu.

Velikokrat prezrta, vendar nikakor nepomembna sestavina: sir

Ko izbiraš sir, poskrbi, da je le-ta zares kvaliteten. Pri pripravi burgerja se raje izogni uporabi škrobnih sirov z dodanimi barvili, pač pa raje izbiraj sire vrhunske kakovosti. Če si želiš pristen ameriški burger okus uporabi Cheddar, če pa želiš nekaj bolj domačega se odloči za kvalitetno gaudo. Uporabiš lahko tudi kremne sire, plemenite sire ali celo brie,….

Še nekaj malenkosti za popolnost tvojega burgerja

Pri pripravi burgerja bodi pozoren/pozorna na to, da so vse sestavine primerno ogrete. Ko je meso pečeno, ga postavi na indirektno toploto (temperaturo cca 60°C), da ponovno vpije sokove in se spočije. V vmesnem času ogrej štručko in šele, ko je le-ta prijetno mehka začni vanjo zlagati dobrote, ki si jih pripravil/a. Tako bo burger ravno prav topel, ko ga boš postregel/la. 

Vsekakor imej pri pripravi burgerja ves čas v mislih, da je potrebno okuse v burgerju dobro uravnotežiti. Prijeten burger je predvsem mesnat, vsebuje kisle okuse in je hkrati sladek.

Ne moremo pa mimo tega, da burgerju enostavno »paše« družba krompirčka. Krompirček namreč nevtralizira okus po grižljaju in nam pripravi usta na nov vnos eksplozije. Krompirček je najbolje pripraviti v pečici na vročem zraku ali pa v jajčki kjer bo pri pečenju vsrkal del dima in dobil prav poseben okus!

Dober tek =)